Wil jij de relatie verdiepen en versterken?

De rode draad van mijn afgelopen periode was ziekte, dood, leven en niet weten wat er aan de hand is bij de persoon die mij enorm dierbaar is, mijn partner. Deze confronterende situatie heeft onze relatie weer verdiept en versterkt….

Ouders zeggen dat ze na een vertalingstraject met een hele andere blik naar hun kind of partner kijken, het veranderd hun hele kijk van de situatie in positieve zin en ze zien waar ze wél invloed op hebben. Wat ik zelf opmerk is dat de ouders/opvoeders die bij mij komen met een zorg en/of probleem van een kind of partner, na een samenwerking m.b.v. een vertalingstraject de relatie met het kind en/of de partner is verdiept en versterkt. Wat ik de afgelopen maand zelf weer heb mogen aan geluks-lessen, deel ik graag met je.

Ik heb gemerkt dat ik zo gehecht aan mijn partner ben, dat het verdriet, gemis en tekort allemaal lijfelijk kon voelen. De situatie vroeg van mij de ruimte om al mijn gedachten en gevoelens aan te kijken, onvoorwaardelijk liefde gevend plus ontvangen wat pijnlijk en confronterend was.

 
Je bent van mij gewend om regelmatig een blog te lezen en dat is deze periode minder frequent gelukt. De reden was dan ook dat er simpelweg geen ruimte was om met je te delen wat er leefde in mij. De prioriteiten die ik sowieso stel hebben alles te maken met het evenwicht vinden in liefde geven en ontvangen, onvoorwaardelijk, zodat ook mijn eigen relaties verdiepen en versterken. Bieden wat ik te bieden heb aan mezelf, ons gezin, familie/ vrienden en de mensen met wie ik mag samenwerken. De mooie én oncomfortabele zaken aankijken. Eerst mezelf geven, gevolgd door wat ik kan geven aan de ander, onvoorwaardelijk!
 
Wat mijn ervaring is, is dat je binnen een relatie niet afhankelijk bent van de liefde van een ander om gelukkig te kunnen zijn. Nu heb ik geleerd dat je in iedere situatie gelukkig kunt zijn. Je bent afhankelijk van de liefde die je aan jezelf geeft en wat jij jezelf waard vindt om te ontvangen. Binnen relaties en situaties kunnen er zorgen of problemen zich voordoen, die jou triggeren. Het is het waard om deze aan te kijken!
 
Als je hebt geleerd dat de mensen en situaties een spiegel zijn van wat er op een dieper niveau wordt getriggerd in jezelf, kom je al gauw bij de kern. Mijn ervaring is dat een oplossing voor een probleem niet op dezelfde niveauslaag zit, als waar het probleem zich bevindt. Om op de diepere laag te kunnen komen, stel je bepaalde vragen en vertaal je de antwoorden naar een dieper liggende ervaring van jezelf. Waar je -voorbij je hoofd/denken- op het gevoelsniveau terecht komt. Dat is de plek waar heling ontstaat.
 
Mijn taak was om mezelf te bevragen waar ik door werd geraakt, genadeloos eerlijk. Als kindertolk (gedragsvertaler) weet ik dat als je een zorg en/of probleem ervaart in de relatie (met jezelf, de ander of iets anders), er iets in de weg zit wat van invloed is. Door mijn ervaringen op dit vlak en de handvatten kennen die helpend zijn in zo’n proces, kwam ik bij mijn blinde vlek.
 
Ik merkte op dat ik afhankelijker (lees: teveel gehecht) ben geraakt van mijn partner (op diverse gebieden) dan gezond en noodzakelijk is en ik realiseerde me dat ik OOK de kracht en de mogelijkheden heb om het leven alleen te leven, als dat nodig is (wat gelukkig niet het geval is:)). Dit zette mijn relatie weer in perspectief en leerde mij zien waar ik -onafhankelijk van de situatie- van mag onthechten.
 
Door het besef dat ik het leven ook in mijn eentje draaglijk zou kunnen maken, kwamen een heleboel oude verhalen in mijn hoofd voorbij, die ik ooit als WAAR heb bestempeld. Door met toewijding en geduld de vragen te stellen aan mezelf of een gedachte waar is, of niet, of ik iets weet of juist niet, kwam er veel openheid voor die de situatie keer op keer totaal veranderde.(zie de vier vragen van Byron Katie). Het loslaten van dat wat je ‘denkt’ dat je het antwoord weet, gaf enorm veel ruimte om alles te kunnen leven…huilend en lachend.
 
Wetende dat ik zelf mijn werkelijkheid creëer, beïnvloeden gedachten OOK je gevoel en kun je dat wat je voelt, eerlijk aankijken in jezelf. De andere kant geldt net zo goed. Met gedachten en verhalen, waar je blij van wordt en je voldoening geven, creëer je OOK jouw werkelijkheid.
 
Wat jij gelooft is wie je bent en breng je zelf tot leven.
 
Beide kanten- de negatieve en positieve gedachten/gevoelens- van jezelf zijn van belang en dat heb ik de afgelopen periode ook weer doorleeft. Er zijn momenten geweest dat er angst, spanning en verdriet werd ervaren, waar haast tegelijkertijd ook hele mooie gesprekken zijn gevoerd, er werd gelachen en in het moment konden zijn. Samen ervaringen beleven die enorm waardevol zijn en waarmee relaties verdiepen. Het kwartje heeft ook hier twee kanten!
 
Het begrip onvoorwaardelijke liefde kwam keer op keer omhoog. Vele lessen over ALLES kunnen geven én ontvangen. Aanwezig kunnen zijn en bij jezelf blijven, wat een situatie ook in je oproept, zijn erg leerzaam. Confronterend, liefdevol en op een bepaalde manier ook mooi.
 
Kinderen houden onvoorwaardelijk van hun ouders en ergens is dat ook het enige wat hen in leven houdt. Ze zijn immers afhankelijk van de ouders/opvoeders die hen op allerlei gebied verzorgen. In je volwassen leven ben je in staat om zaken anders aan te pakken. En dan nog kan het lastig zijn om dat wat je zelf hebt meegekregen, af te leren. Soms leef je onbewust één kant van jezelf die jou nog te afhankelijk of te onafhankelijk maakt.
 
Ik heb gemerkt dat je altijd een product bent van je (familie) geschiedenis en jouw ervaringen, waar je je (onbewuste) patronen meeneemt, die mogelijkerwijs op een later moment in je leven, niet meer voor je werken.
 
Op het moment dat je beide kanten kunt leven, bijv. gehecht en onthecht zijn aan iets of iemand, kun je je helemaal vrij voelen. Niets staat je meer in de weg en je ervaart de energie en kracht in jezelf. Je ervaart een gezonde relatie met jezelf en de ander, wat tot vele geluksmomenten leidt, wat de situatie ook is waarin je leeft.
 
In een maand tijd zijn wij heen en weer geslingerd van ziekenhuis naar ziekenhuis en wist men niet goed wat er speelde. We weten nog steeds niet precies wat er speelt, maar het beïnvloed inmiddels minder ons leven op negatieve manier.
 
Zo is er ook weer ruimte ontstaan voor nieuwe ontdekkingen in het leven en kan ik dat nu met je delen. Kinderen ontdekken en verwerken al spelend het leven en ik heb me voorgenomen om een nieuw ‘speeltje’ te gaan ontdekken, het maken van een podcast.
 
Mijn gevoel zegt, dat er nog veel meer is om met je te delen dan ik nu, via de mail, met je doe. In bv. een interview komen er spontane ingevingen, onderwerpen, thema’s haast vanzelf aan bod, waardoor je in gesprek raakt over zaken waar je misschien zelf nog niet bij stil hebt gestaan of ooit van hebt gehoord waar je meer over wilt weten.
 
Tegelijkertijd is het omgekeerde natuurlijk even waar en zijn er waarschijnlijk ook onderwerpen waar je wél van hebt gehoord. Dus leeft er bij jou een vraag, een onderwerp/thema over kinderen, partner, werk, etc. die je graag aan mij zou willen stellen? Brand los en houd je nieuwsgierigheid niet in. Laat me weten als je iets hebt wat je wilt vragen. Alle vragen zijn goed! En tag/ deel deze post gerust met mensen waarvan jij weet dat het waardevol kan zijn, je kunt je vraag via een pm stellen of in de reacties plaatsen.
 
Kijk uit naar je vraag/vragen!
 
Laat het jaar 2022 een jaar zijn waarbij je je relaties versterkt en verdiept en verras jezelf door open te staan voor spontane ingevingen waar jij en je dierbaren gelukkig van worden.
 
Is er iets waarmee je van gedachten wilt wisselen, je weet me te vinden als je vrijblijvend contact met me wilt.
 
Liefs Lisa
 
P.s. Geheel vrijblijvend én gratis kennismaken met de methode van PresentChild®? Werk je met kinderen of binnen gezinnen en geloof je dat het gedrag van kinderen jou iets te vertellen heeft? Of geloof jij dat de situatie waarin je zit, je iets duidelijk wilt maken? Weet dat wanneer je de spiegel op de zorg of probleem legt, je regie kan pakken op jouw aandeel en daarmee profiteert ook het kind, je partner, etc.
Voel je een JA kriebelen? Meld je dan aan (d.m.v. een pm) voor een gratis online lezing op dinsdag 1 maart 2022 om 20 uur: Spiegelgedrag en de vertaalslag van een kindertolk.
P.p.s. update: Daar waar dokters en verpleegkundigen ons hadden voorbereid op het ergste, bleek mijn partner een uniek geval.(wat wij natuurlijk allang wisten ;-)) De uitslag, die ons lang in onzekerheid heeft gehouden, is de goede kant op gevallen, waardoor we met opluchting, dankbaarheid en frisse zin voortgaan…