De krachtige verbinding met je kind

De liefde voor mijn kinderen is altijd heel groot geweest. wat ik bij de geboorte van hen niet kon weten, is hoe krachtig onze verbinding is.

Ik voelde onze verbinding op vele momenten, bij pijn, verdriet, vreugde. Heel goed kon ik aanvoelen hoe het was gesteld met mijn kinderen. Maar ik werd ook erg getriggerd en kon niet goed uit de voeten met die triggers.

Op het moment dat mijn kind naar school ging en nieuwe vaardigheden leerden in een groep, raakte dit in mij iets aan waar ik van weg wilde blijven.

Ik gaf (stilletjes) de schuld aan anderen waarom het niet goed ging met mijn kind, ik maakte (stilletjes) de leerkracht verkeerd, ik voelde mezelf (stilletjes) schuldig dat ik mijn kind niet de zorg en aandacht kon geven wat ze nodig had.

Ik had niet op een gezonde manier leren omgaan met mijn gevoelens van frustratie, spanning en verdriet. En stilletjes was ik erg ongelukkig.

Gelukkige ouders zorgen immers voor gelukkige kinderen 

Een stabiele, warme, veilige plek bieden voor onze kinderen lukt pas echt wanneer we als ouder stabiliteit, warmte en veiligheid kunnen bieden aan onszelf.

Wanneer je zelf om kunt gaan met zowel positieve- als negatieve momenten (de momenten waarop je ziet dat het leven tegen lijkt te zitten), je krachtig blijft voelen in je ouderrol en vertrouwen ervaart vanuit je oer-gevoel, dan geef je je kind een stabiel, warm en veilig thuis.

Als je niet hebt geleerd om op een gezonde manier om te gaan met gevoelens van frustratie, spanning en verdriet, dan ervaar je onmacht en dat voelt zwak, zelfs mislukt. Ik schaamde me zo erg dat ik er alles voor over had om weg te gaan van de pijn. Ik maakte me groter, deed me beter voor dan ik me voelde en had onbewust voor een flinke bescherming gezorgd. Ik was zo gezegd stil over wat er écht in mij omging.

De bereidheid om naar mezelf te kijken werd groter op het moment dat ik zag hoe ongelukkig mijn kind was. Ik wilde zo graag zorgen dat zij gelukkig was en zo verbrak ik de stilte in mij en leerde communiceren wat er aan gevoelens afspeelt in mij.

De moeder die bij me komt, ziet dat haar puber zoon zijn frustraties afreageert op haar. Ze wilt hem leren omgaan met de negatieve gevoelens, zodat hij kan communiceren waar hij behoefte aan heeft.

Ze ziet hoe lastig hij het heeft en wilt er voor hem kunnen zijn. Ze wilt hem de zorg en aandacht kunnen geven die hij nodig heeft en is bereid haar verantwoordelijkheid te nemen en te luisteren naar de boodschap van haar kind.

Wat haar puberzoon onbewust te vertellen heeft met zijn gedrag, is dat hij haar toewenst om te luisteren naar haar “negatieve” gevoelens.

Deze gevoelens willen IN HAAR verwelkomd worden, zodat ze eerlijk & open is over wat ze kan gebruiken.

Waarom ALLE gevoelens  verwelkomen zo belangrijk is en hoe zij allebei juist dáár hun geluk vinden?

Het afreageren van haar zoon blijkt een uitnodiging te zijn om zichzelf liefdevol met respect te behandelen en ook alles in haar te eren en waarderen.

Zo binnen, zo buiten.

Misschien ken je deze term wel. Alles wat er bewust en onbewust in onszelf leeft, projecteren we op anderen.

Velen van ons hebben vanuit het verleden geleerd, dat bepaalde gevoelens er niet mogen zijn, maar ALLE gevoelens zijn er wel.

Voor sommige gevoelens was ooit geen ruimte en was het ergens nodig ze niet te voelen.

We zijn niet gewend geraakt om al onze gevoelens toe te laten, maar laat juist daar voor haar de sleutel liggen naar zelfrespect, zelfliefde en zelfwaardering.

Ze ziet ook hoe haar oude manier van zich afsluiten voor bepaalde gevoelens haar nu niet meer dient.

Maar…

Dit leeft nog wél van binnen.. en in alles reageert ze alsof spanning, pijn, de schrik er niet is. Ze beschermt zichzelf voor de pijn, volledig onbewust.

Om je kind een stabiele, warme en veilige plek te bieden, worden we uitgedaagd om voor onszelf die stabiele, warme veilige plek eerst te geven en dat vraagt om nieuwe vaardigheden.

Ze wordt uitgenodigd om zichzelf ervan te overtuigen dat ALLE gevoelens er mogen zijn.

Op de plek waar niets meer hoeft, alles oké is en een tijdloosheid wordt ervaren, (h)erkennen we verrassende ontdekkingen over haarzelf.

In de vertraging, ontspanning  ervaart ze dat ze gedragen wordt. Er ontstaat een rust, een bedding waar alles er mag zijn.

Vanuit hier verwelkomen we AL haar gevoelens, gedachten, illusies, etc.

OOK de spanning, de pijn, de schrik in haar lijf, door eenzaamheid en of verlaten zijn.

Ze leert waar ze mag gaan begrenzen en waar ze met zorg en aandacht aanwezig mag zijn. Welke bemoedigende woorden haar helpen om in verbinding te zijn.

Dit innerlijke werk is zo belangrijk, want zodra wij verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen pijnen, ons gemis, hoeven onze kinderen deze last niet meer te dragen.

Geheel onbewust reageren onze kinderen op wat er onzichtbaar aanwezig is in ons.

Leren wij AANwezig te zijn bij onszelf, als de liefdevolle ouders die we zelf hebben gemist, dan verlichten we ook onze kinderen van een last.

Wanneer we reageren vanuit een andere staat van zijn en een veilige haven bieden waar vertrouwen en aanmoediging belangrijke pijlers zijn, dan kunnen onze kinderen zich focussen op wat belangrijk is voor hen.

Zodra we onze eerste nieuwe stapjes zetten, ontvouwt zich als vanzelf een omslag bij ons kind.

Nu ervaart zij de krachtige verbinding en de wijze waarop haar zoon haar helpt herinneren aanwezig te zijn in zichzelf.

Soms nog verwarrend, soms nog teveel in het hoofd. Het willen begrijpen en zich dan realiseren dat ze op de goede plek zit en op zichzelf mag leren vertrouwen.

Al eerder heeft ze ervaren hoe bijzonder de onderlinge verbinding is.

Hoeveel rust en ontspanning er nu thuis is en haar relatie met haar zoon respectvoller, liefdevoller verloopt.

Zij ziet nu ook dat ze respect en waardering van hem krijgt, opdat ze zichzelf eert, waardeert en liefdevolle aandacht & zorg geeft.

Het is magisch hoe krachtig we met elkaar verbonden zijn.

Heb jij behoefte aan een ontspannen, rustige plek voor jezelf waar je kunt vertragen en je over te geven aan de zachtheid, de liefde en warmte, zodat jij de krachtige verbinding ervaart met je kind en leert vertrouwen op je oer-gevoel, dan verwelkom ik je graag.

Iedere tweede donderdagochtend van de maand verbinden we fysiek of online. Fysiek ruimte voor max. 5 deelnemers en met de overige verbinden we online via Zoom. Totaal is er plek voor 10 deelnemers tijdens het Maandelijkse Magische Meditatie Moment, MMMM. Voor drie keer proeven aan deze fijne, zachte, krachtige verbinding is de bijdrage 40 euro.

Via de link lees je precies wanneer en meer…

Voor vragen en aanmelden app of replay deze mail.

Welkom

Liefs Lisa

P.S. Heb je vragen, wil je sparren of afstemmen over een kind waar je je zorgen over maakt of uitdagingen ervaart, dan nodig ik je uit om vrijblijvend contact op te nemen, zodat we kunnen onderzoeken of ik iets voor je kan betekenen. Replay deze mail gerust.

P.P.S.  Het Maandelijkse Magische Meditatie Moment, MMMM is een fijne plek om te verbinden met alles wat er speelt in onszelf en uit te wisselen. Meer informatie en/of aanmelden vind je via deze link MMMM .

P.P.S. Voel je vrij om deze mail, blogs en informatie te delen met anderen. Wil je het liefst dagelijks iets kleins ontvangen, wat voor een groots effect kan zorgen, bijv. een ondersteunende vraag voor inzicht, een bemoedigend gebaar, informatie, inspiratie voor meer begrip, harmonie en geluk binnen de relatie, dan nodig ik je uit om de facebookpagina van Groot Geluk Coaching een like te geven. Je ontvangt van mij een uitnodiging voor de besloten facebookgroep Liefdevolle ouders & opvoeders