Wat je wil weten als (jonge) ouder…

 

Je kent ze vast wel, van die harmonieuze plaatjes van gezinnen die vrolijk in de camera lachen. Dit was mijn droombeeld als jonge vrouw. Dit plaatje wilde ik graag realiseren met mijn gezin, zodat we samen geluk zouden kunnen ervaren. Mijn wens om een gelukkig leven samen met man en kinderen te leiden, was mijn missie.  Welke les ik heb moeten leren, deel ik je in deze blog.

Als kind had ik ervaringen opgedaan die ik zelf anders wenste. Mijn ideeën hierover waren in ieder geval  anders, ik wilde het beter kunnen doen. De verwachtingen die ik van mezelf had, waren groots en ik kan na 18,5 jaar ouderschap zeggen dat mijn wens is uitgekomen. De manier waarop is echter 180 graden anders dan ik het me in eerste instantie had voorgesteld… Ik neem je graag even mee terug in de tijd.

In de eerste jaren was ik vooral bezig met de kinderen en wilde hen alles geven wat ik in me had. Voorlezen, knutselen, samen koken, etentjes en borrels met vrienden en familie, speurtochten georganiseerd, picknicks in de duinen, op avontuur in de natuur, naar pretparken, dierentuinen, speeltuinen of cultuur snuiven in ruïnes, kastelen, musea, bioscoop, zwemmen, schaatsen, klimmen, vieringen en feestjes geven en (aan)kleding gekocht voor henzelf of hun kamer,  etc. Je kon het zo gek niet bedenken of ik zorgde ervoor dat het leven een feestje was, zo niet dan toch!

Ergens onderweg ging het mis en eiste deze drang naar perfectie en harmonie zijn tol… Voornamelijk op fysiek gebied bij mij, want al deze activiteiten vragen naast tijd en aandacht ook een prijskaartje. Er moest tenslotte naast al deze activiteiten ook gewerkt worden om dit leven te kunnen realiseren. De uitdaging zat hem er vooral in om het evenwicht te vinden in wat ik in staat was om te kunnen bieden aan de wereld en wat haalbaar was om mijn eigen kinderen te kunnen geven. Het begint je vast al een beetje te dagen… ik vergat in dit rijtje compleet mezelf!

Als jonge moeder en leraar op een basisschool was ik gedreven om een fijne, veilige plek voor onze kinderen te realiseren.  Het allerbelangrijkste wat ik over het hoofd had gezien en wat ik mezelf moest gaan leren, was om een supporter van mezelf te zijn. Als jonge moeder had ik willen weten, dat kinderen vooral een ouder nodig hebben, die voor doet hoe het is om ZELF een gelukkig leven te leiden en te geloven dat ik NU precies goed ben zoals ik ben, zonder allerlei verwachtingen en mooie plaatjes .

Ooit zou ik het als egoïstisch hebben gestempeld, om geluk voor mezelf na te streven, maar onderweg ben ik gaan inzien dat het omgekeerde waar is. Op de lange termijn is het egoïstisch om teveel van jezelf te geven. Anderen hebben daar meer last van dan gemak. Een ouder die zichzelf op nummer één zet en er alles aan doet (of juist laat) om lekker in haar vel te zitten, is wat ik nu kinderen gun.

Investeer in jezelf en als je weet dat het beter is om (even) een pas op de plaats te zetten, puur voor jezelf, doe dat! Heb de moed om erop te vertrouwen dat jij in staat bent om te geloven dat jij echt wel weer komt opdagen als je er klaar voor bent. Jij bent de persoon die zijn of haar verantwoordelijkheid pakt, en daar hoort voor jezelf zorgen OOK bij. Leer kinderen dat er na inspanning, ontspanning volgt om, zodat je je weer oplaad. Ik zag bij mijn kinderen dat ze maar doorgingen en zich geen tijd gunden om even te ontspannen.

Weet dat jij meer invloed hebt, dan je nu misschien denkt.  Jij kan dit, net als ik. Jij staat ervoor open om te krijgen wat je wenst en jij weet dat onverwachte ingevingen of ideeën je helpen, om de juiste keuzes te maken. En het begint met jezelf toestemming te geven dat het niet perfect gaat zoals het nu gaat. Dat jij voelt dat er dingen spelen die niet lekker gaan.

Wat zie jij bij je kind, eerlijk? Durf met je billen bloot en neem de eerste stap door te gaan delen hoe het met je kind is. Ik zou zo graag het taboe willen doorbreken met elkaar dat we perfect zijn. Ik geloof dat we veel meer bereiken als we open en eerlijk zijn naar elkaar. Vanuit daar kan een opening ontstaan voor een nieuw hoofdstuk. Weet dat ik je openheid en eerlijkheid zeer waardeer.

Liefs Lisa