Vertrouwd raken aan nieuwe smaken

In feite kan je bij onze dochters altijd met eten aankomen en staan ze ervoor open om vertrouwd te raken aan nieuwe smaken . Diverse smaken weten ze te waarderen. Daar hoef je ze niet voor te pushen, alhoewel dat ook anders is geweest.

Eén van hen zei van de week tegen mij:” Ik ben zo blij dat jullie mij alles hebben leren eten”. Dat vind ik best fijn om te horen, maar ik heb haar ook vertelt dat dit ook een leerproces is geweest. Als ik heel eerlijk en open ben, is het eten bij hen niet altijd gemakkelijk en als vanzelfsprekend gegaan.

Er is een periode geweest dat we ze niet goed hebben zien eten. We probeerden ze te pushen en waren geforceerd bezig met het eten, omdat we bang waren dat ze ergens tekort aan zouden komen.

Al voelde dit helemaal niet prettig en merkten we dat oude patronen van straffen en belonen, diep geworteld zaten. Totdat het avondeten teveel narigheid veroorzaakte en we onze buik vol hadden van het gepush, kozen we er bewust voor om erop te vertrouwen dat ze voldoende tot zich zouden nemen.

Ergens geloofde ik ook dat wij als mens goed aanvoelen waaraan we behoefte hebben. En al ging dit proces met ups en downs, de avondmaaltijden waren weer vrij van spanning waardoor de sfeer beter werd en dat was ons veel waard.

We vertelden ze dat je zelf mag opscheppen wat je lust. We lieten ze zelf kiezen en benoemden erbij dat nieuwe smaken ook wennen is. Zo raakten wij allen vertrouwd aan deze nieuwe manier van omgaan met voeding aanbieden. En net als het wennen aan een nieuwe smaak soms 11 á 12 keer proeven nodig heeft om er vertrouwd mee te raken, geldt dit eigenlijk voor vele vernieuwingen in het leven.

Daarnaast ben ik me bewust geworden dat wat er onbewust omgaat in jezelf, je juist dat onbewuste kan projecteren op je kind(eren), je partner, etc. Ik kreeg in de gaten dat er behoeftes in mijzelf gezien, gehoord en geliefd wilde worden. Zo krijg ik duidelijk wat er vervuld mag worden en daar ga ik, ons gezin en de mensen met wie ik samenwerk goed op. Dan heb ik het niet alleen over eten, het geldt ook voor fysieke beweging en op emotioneel-, mentaal en spiritueel gebied.  

De mensen die ik mag begeleiden willen ook weten wat ze projecteren op de ander en staan ervoor open om de onderliggende behoeftes te zien, zodat ze daar de verantwoordelijkheid over kunnen nemen. Zij zien in waar ze de harmonie kunnen herstellen bij zichzelf, binnen het gezin, de familie en het werk. Zij ervaren veerkracht en herpakken hun eigen ritme en ware natuur.  

We proberen nieuwe gerechten (en andere dingen) uit, waarbij het ene lekkerder (of leuker, aangenamer, etc.) dan het andere is. Het is allemaal oké en het zorgt ervoor dat we heel bewust kunnen kiezen waar we voor willen gaan.

Wat ik enorm kan waarderen, is dat onze kinderen én de mensen met wie ik samen mag werken ons nu spontaan trakteren op gesprekken, waarbij we eerlijk alles delen, elkaar zien en respect hebben voor elkaars verschillen. Zij hun eigen passie volgen en ook fijn vinden om samen te zijn, ervaringen uitwisselen, etentjes geven, (zelfbereide) maaltijden met ons delen, etc. Ik kan je zeggen dat ze mij daar op een leuke manier mee kunnen verrassen en ook dat zij daar zo van genieten.

Voor mij is het een ultiem bewijs, dat je forceren of pushen achterwege mag laten en je erop kunt vertrouwen dat zij zelf heel goed weten en aan kunnen voelen wat ze nu  willen uit proberen.

Verlang jij ernaar om je te verbinden met wat juist voelt voor jou, je herinneren welke behoefte vervulling nodig heeft, wat passend is en klopt? Gewend raken aan waar jij van nature op kunt vertrouwen, innerlijke rust en ontspanning ervaren.

Iedere tweede donderdagochtend van de maand van 9.00-10.30 uur is er weer het Maandelijkse Magische Meditatie Moment, MMMM.

MMMM is voor een ieder die weet dat je het liefst een plek hebt om te kunnen ontspannen, je te bezinnen, te kunnen voelen wat er schuilt in jezelf om voorbij te gaan aan waar je steeds weer tegen aanloopt, maar de vinger er niet op kan leggen. Sta je op een kruispunt in het leven en weet je niet hoe je het beste verder kunt gaan, ervaar je (teveel) druk of spanning en wil je meer harmonie, innerlijke rust en vertrouwen vinden, dan is MMMM voor jou bedoeld.

Zin om te proeven hoe deze ervaring is voor jou en te bekijken of dit begin van de ochtend bij je in de smaak valt? De uitwisseling is 40 euro voor 3 keer proeven. Je bent fysiek of online (6p) welkom.  Via de link MMMM kun je informatie vinden en je aanmelden of geef een reply en mail me gerust terug voor je vragen.  

Zie je graag,

Liefs Lisa Groot

P.S. Zie jij gedrag van je kind, wat niet gezien, gehoord of geliefd wordt door anderen en zou je eens willen onderzoeken waar jij het verschil kunt maken, dan nodig ik je uit om de training: ‘Zicht op het kind’, te volgen.

Deze maand ben ik jarig en geef ik deze keer de training online en volledig GRATIS. Zin om je te laten informeren en inspireren over wat het gedrag van kinderen ons wilt vertellen? Heb je het gevoel dat je kind(eren) niet wordt gezien, gehoord of geliefd, dan verwelkom ik je graag op donderdagavond 23 maart 2023 van 20.00-21.30 uur. 

Ja, ik heb interesse in de gratis online training: ‘Zicht op het kind’. 

P.P.S. Voel je vrij om deze mail, blogs en informatie te delen met anderen. Wil je het liefst dagelijks iets kleins ontvangen, wat voor een groots effect kan zorgen, bijv. een ondersteunende vraag voor inzicht, een bemoedigend gebaar, informatie, inspiratie voor meer begrip, harmonie en geluk binnen de relatie, dan nodig ik je uit om de facebookpagina van Groot Geluk Coaching een like te geven. Je ontvangt van mij een uitnodiging voor de besloten facebookgroep Liefdevolle ouders & opvoeders