Waar steek jij je energie in?

In deze lente periode van het jaar, waarin het zonlicht ons heerlijk verwarmd en de natuur lokt om erop uit te gaan, kunnen we onszelf blij maken met allerlei leuke ideeën. Zin om erop uit te trekken en het avontuur aan te gaan.

 

Wanneer wij lekker in ons vel zitten en goed voor onszelf zorgen, is dit ook een heerlijke tijd. Komen we vanuit een zware periode waarin we langzaamaan aan het terug krabbelen zijn in onze energie, dan kunnen we ons – door tegen bepaalde zaken ‘ ja’ te zeggen – beperken.

 

We laten ons beperken door energie te geven aan zaken die er op dat moment eigenlijk nauwelijks toe doen, maar (onbewust) kan het wel een grote aderlating zijn in ons energieniveau.

 

De situatie is inmiddels al jaren geleden, maar ik weet nog goed dat ik een jaar of 10 á 15 geleden niet zo goed in mijn energie zat. In die tijd werd ik er wel toe uitgenodigd om dingen te doen, waar ik eigenlijk geen energie voor had. Voor mijn gevoel werd er van mij iets verwacht waar ik ook aan wilde voldoen. Ik zei Ja op uitnodigingen, maar om andere redenen dan juist was voor mijzelf.

 

Zeg jij weleens Ja tegen iets, waar eigenlijk een Nee je beter past?

 

Als ik in die tijd had stil gestaan bij wat juist was voor mij, écht eerlijk had kunnen zijn in wat ik nodig had, was een Nee een beter antwoord geweest. Een vraag, uitnodiging, mail of andere situatie kan je plotseling overvallen. Voordat je tijd hebt genomen om te bedenken wat jij wilt, heb je al gereageerd. Ondertussen spelen er (onbewuste) gedachten, die energie vreten. Voor je het weet verandert een lekker gevoel, in een gevoel van onzekerheid, spanning, onrust, etc. Herken jij het dat zo’n gevoel spontaan de kop op kan steken, waardoor het zware, negatieve gevoel de boventoon voert?

 

Ergens kunnen we onszelf dol draaien. Vooral wanneer we onbewust leven vanuit de ervaringen uit het verleden, die nog niet opgelost zijn. Weet dat er dan onderliggende oorzaken zijn, die bepaalde gevoelens kunnen versterken en weet ook dat we gelukkig in staat zijn om nare situatie te verbeteren.

 

Al schrijvend, mijmerend kunnen we er zelf achter komen waar we teveel energie aan besteden en waar we onszelf mogen begrenzen, zodat we meer in het hier en nu kunnen zijn en genieten wat er om ons heen aanwezig is. Soms spelen zaken al wat langer en keren soortgelijke situaties op een bepaalde manier terug in ons leven. Als het ware als een rode draad, die vaag te herkennen is.

 

Het leven zorgt altijd voor ons. We worden altijd ondersteund en gedragen, ook als we het (nog) niet zo ervaren, maar het leven wilt ons ook lessen leren, zodat we kunnen groeien en opbloeien.

 

Stel je voor dat jij weet dat je NU goed bent zoals je bent. Dat je niets hoeft te veranderen. Dat we gedachten hebben, maar deze niet zijn. Dat deze gedachten voorbij gaan, wanneer we er geen aandacht aan schenken. Dat gevoelens alleen toegelaten willen worden… Dat jij helemaal oké bent!

 

Wat voel je nu?

 

Is dit een gevoel waar jij je energie in wilt steken of juist niet? Waar neem jij de tijd, om het gevoel wat jij verkiest te willen voelen, te versterken? Waar word jij enthousiast over? Hoe en wanneer kun jij de tijd nemen om je weer op te laden met zaken die energie geven? Kortom, waar steek jij je energie in?

 

Kijk eens wat er gebeurt als je je richt op een overvloed aan tijd, dankbaarheid voor wat er wel is en de dingen, mensen om je heen die je energie geven.

 

Weet ook dat in de nare, pijnlijke en minder mooie kanten van het leven altijd een schat verstopt zit. Inmiddels is het alweer ruim tien jaar geleden dat mijn dochter niet lekker in haar vel zat. In die tijd sliep ik weinig en piekerde ik me suf. Ik stak onbewust een hoop energie aan een hoofd vol piekergedachten waar ik doodmoe van werd. Mijn dochter bleef onvermoeibaar aanwijzen waar ik naar mocht kijken. Ze zei en deed dingen die me raakten. Al wist ik dat ze het niet zo rot bedoelde, ergens ergerde haar gedrag me ook.

 

In de tweede aflevering van de podcast: ‘Stomme mama…’  deel ik je mijn ervaring wat mij nog meer raakte. Deze vervelende, nare situatie zorgde toch voor een positieve wending. Beluister de podcast op Spotify.

 

Weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Uit ervaring kan ik zeggen dat uitreiken naar hulp helend kan zijn om weer in je eigen kracht te gaan staan. De PresentChild® methode laat je met een andere blik kijken naar je kind en jouw leven, waardoor je van binnenuit gemotiveerd bent aan de slag te gaan. Ik nodig je uit om stil te staan bij wat juist is voor jou, voordat je beslist om te reageren. Wil je dat ik met je meekijk, mail me gerust.

 

Liefs Lisa