Doorzettingsvermogen stimuleren

Doorzetten op momenten dat het leven even niet loopt, zoals je dat graag zou willen zien. Daar waar we eerder enthousiasme over voelde, verandert gaandeweg in lastige situaties en problemen. Dit kennen we allemaal wel als kind én als volwassene. Wat mag er dan ontstaan? Wat kan je dan veranderen zonder ertegen te vechten of ervan weg te lopen?

Hoe groeit iemand zijn zelfvertrouwen?

We kennen allemaal van die momenten dat je vol vuur aan iets nieuws begint. Pas later blijkt dat de richting die je bent ingeslagen het een en ander van je vraagt. Bijvoorbeeld moed en durf of oefening en veel herhaling. Je zelfvertrouwen kan op dit soort momenten groeien door in het proces te zoeken naar mogelijkheden en oplossingen. Door juist op dit soort momenten niet direct af te haken, maar open te staan voor dat wat je hebt te leren. Je ervaart daarna een voldaan gevoel, dat je iets bereikt hebt. Het trotse gevoel, dat je ondanks de moeilijkheden resultaten behaalt, is bevrijdend.

Welke rol kun je als ouder op je nemen?

Mijn dochter ervaart dit nu met haar pianoles. Vol enthousiasme is zij anderhalf jaar geleden gestart. Trots liet zij haar vorderingen horen. Totdat het leren pianospelen lastiger werd. Na een tijdje bleef het oefenen en herhalen uit. De invloed die je als ouder hebt, is groter dan je zou denken. Twijfels horen daar natuurlijk bij.

Je kunt even afstand nemen en/of mogelijkheden bedenken.

Er spelen bijvoorbeeld teveel zaken, die ervoor zorgen dat er minder ruimte is voor het kunnen oefenen. Je kunt het een tijdje aankijken om te zien of het oefenen weer wordt opgepakt, zodra er weer ruimte is ontstaan. Gebeurt dit niet, dan kun je als ouders sturing geven.

Als ouder ben je de reisleider van de ontdekkingsreis van je kind.

Welke vragen en keuzes hebben jullie tot je beschikking?

  • Spreek je verwachtingen uit naar je kind.
  • Vraag naar wat voor je kind haalbaar is per dag of week.
  • Stel de vraag wat het oefenen makkelijker of leuker kan maken.

Bedenk welke mogelijkheden er zijn en waar je je als ouder het prettigst bij voelt. Je hebt altijd de keuze en voor die keuze mag je de tijd nemen. Het communiceren met je partner en kind geeft je de mogelijkheid om eens op een rij te zetten wat je nu écht belangrijk vindt. Daarbij kijk je ook wat er bij een ieder speelt en waar je met elkaar rekening kunt houden.

Ga met elkaar in gesprek

Door met elkaar in gesprek te gaan over de moeilijkheden die jullie ervaren, kun je samen op zoek gaan naar de mogelijkheden, die voor iedereen juist zijn. Doorzetten heeft dan geen negatieve klank meer. Het gevecht houdt op en het vluchten is niet meer nodig. Er ontstaat iets beters waardoor er ruimte is voor groei en ontwikkeling. Voor mijn dochter blijkt het belangrijk te zijn dat er iemand bij is tijdens het oefenen. Hierdoor kunnen we keuzes maken die voor iedereen goed voelen. En soms zijn er andere mensen in je omgeving, die daar ook een handje bij kunnen helpen.

Liefs Lisa

P.s.  Speelt dit al langer bij jullie en wil jij nu meer weten over wat je kind met dit gedrag jou wilt vertellen? Reageer gelijk, dan kunnen we nog voor de vakantie vrijblijvend afspreken.
Zou je graag voorbij het geruzie willen komen en ontdekken op welke wijze dit kan? Kun je inspiratie gebruiken om je kind(eren) te helpen de weg naar groot geluk te vinden? Na de zomervakantie -in september- organiseer ik op een ochtend de workshop:’ Zicht op het kind!’ Dan geef ik deze workshop voor ouders en opvoeders. Heb je interesse om aan te haken, stuur me even een mailtje lisa@grootgelukcoaching.nl. Dan houd ik je op de hoogte. Je kunt via deze link meer informatie vinden.