Wat spiegelt je kind je voor?

Leven in het nu! Een fijne relatie met mijn man en kinderen. Volop kunnen genieten van dit moment. Ontspannen en vol vertrouwen in het leven staan. Ruimte voor mezelf en mijn aandacht richten op de dingen die mij inspireren. Het lukt steeds beter. Komt het doordat ik vertrouwen heb in het leven, dat ik meer rust ervaar en dit terug zie bij mijn kinderen?

Wat slinger jezelf rond?

Ik ken ook andere momenten. Dan klaag ik over de dingen die ik zie, waar ik niet blij van word. Mijn kinderen die hun spullen laten slingeren en de afgesproken taken vergeten of die gewoon niet doen. Ik mopper door het huis en vind de rust niet om uit de ‘to do’-stand te komen. Irritaties en frustraties komen voorbij, ik voel me niet zo lekker en reageer mijn bui af op mijn man en kinderen. Ik slinger dan met mijn negatieve houding gezeur en geklaag de wereld in! Soms fijn om even van alles te kunnen spuien, en dan…

Wat kan je jezelf geven?

Het zijn korte momenten van onvrede en teleurstelling die ik dan ervaar. Herken jij dit ook?
Ik ben me steeds eerder van mijn gedrag bewust. Dat gedrag kan ik nu gemakkelijk weer ombuigen, door mezelf af te vragen wat ik nodig heb! Zodra ik mild naar mezelf toe kan zijn, lukt het me ook om mezelf te geven wat ik nodig heb.

Me-time!

En ik sta mezelf toe die ook te nemen. Hierdoor kan ik weer aardig zijn voor mijn omgeving. Wat mijn man en kinderen dan erg waarderen!

Ruimte vrijmaken voor gedrag waar je blij van wordt

Dit proces werkt natuurlijk ook andersom. Alleen is je kind niet in staat om zijn of haar gedrag te doorgronden. Je kind kan vaak niet aangeven wat hij of zij nodig heeft. Daar ligt de taak voor jou als ouder!

Stel eens de vraag:” wat zou je nu kunnen helpen?”

Je kind kan, in zijn of haar verwarring, niet altijd duidelijk aangeven wat hij of zij nodig heeft. Het zou kunnen betekenen dat je kind heel andere signalen afgeeft dan het eigenlijk nodig heeft. Door bijvoorbeeld boosheid te laten zien, kan je kind de werkelijke emotie, verdriet of angst, verbergen.

Stel dat één van mijn kinderen teveel op haar bordje heeft, dan zie ik gedrag waar ik niet blij van word. Of juist gedrag waar ik me zorgen over kan gaan maken.  Door de kennis en ervaring die ik met hen heb, kan ik hen vaak verder helpen, met aandacht, humor en het probleem te relativeren. Ook op momenten dat er weer nieuwe vaardigheden te leren zijn, die voor een hoop frustraties kunnen zorgen. Door er samen over te praten en te benoemen waardoor er problemen zijn ontstaan, komt er weer ruimte vrij voor gedrag waar je blij van wordt. En daar kan ik dan gelukkig volop van genieten!

Liefs Lisa

p.s.
Verlang jij ernaar om weer te genieten van je kind en lukt dat op dit moment even niet, door zorgen en/of problemen? Heb jij de handvatten om hiermee om te gaan of kan je daar juist hulp bij gebruiken? Schroom niet en vraag een gesprek aan voor jezelf en/of je kind.